Vergroten/verkleinen
Cliƫnt en Cicero zorggroep medewerker

Niet-zorgmedewerkers klaargestoomd voor bijspringen in de zorg

Onlangs hebben een groot aantal medewerkers uit niet-zorg functies een cursus Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) gevolgd, zodat zij kunnen bijspringen ter ondersteuning in de basiszorg, zodra dit nodig is. 

Jur Cox, HR-medewerker (Bedrijfsbureau) vertelt: “Zonder twijfel wilde ik deelnemen aan de ADL-cursus en ik mocht op 20 januari een ochtend meelopen bij zorgcentrum Bronnenhof. Na een vriendelijk ontvangst van de zorgmanager, liep ik die ochtend mee met Micheline Dangi, verzorgende IG. Naast dat Micheline de tijd nam om alle handelingen uitgebreid toe te lichten, nam ze nog meer de tijd voor alle bewoners. Door haar benadering merkte je dat bewoners zich veilig en vertrouwd voelden in haar handen. Het was voor mij een leerzame ochtend, waarin het grote respect dat ik al had voor mijn collega’s op locatie alleen nog maar meer gegroeid is. Maar het was voor mij ook een moment waarop ik met mijn collega’s (van kantoor) kan laten zien dat wij, waar het nodig is, willen en kunnen helpen om medewerkers aan het bed een stukje te ontlasten, om zo samen dit virus onder controle te krijgen!”

Micheline: “Het is heel goed gegaan met Jur. Ik kon zien aan Jur dat hij leergierig is, hij stelde veel vragen en daaruit kon ik opmaken dat hij oprecht geïnteresseerd was.”

Joury Hambloch, zorgmanager in Elvira-Leontine: “Ook op onze afdeling hebben een aantal niet-zorgmedewerkers (na het volgen van een ADL-cursus) meegelopen met een aantal van onze verzorgenden IG. Deze meeloopmomenten zijn ons goed bevallen. De meerderheid van de medewerkers die meeliepen waren ook erg geïnteresseerd in onze afdeling en werkzaamheden, en dat maakte het voor ons ook erg leuk en zelfs gezellig om iemand mee te nemen in onze dagelijkse taken. Ze hebben goed meegeholpen met zaken zoals: aan bed wassen, ontbijt, het spoelen van urinaals en het opruimen van de kamer.

Ik denk dat zodra de nood aan de man is, dit soort medewerkers zeker van toegevoegde waarde zal zijn om de basiszorg aan te vullen. Zo kunnen ze gediplomeerden ondersteunen in werkzaamheden die voor één persoon te zwaar zijn (zodat niet twee gediplomeerden het werk samen hoeven te doen, maar één van hen zich met andere zaken bezig kan houden), of ingezet worden voor andere ondersteunende/voorbereidende taken."