Vergroten/verkleinen

Duurzaam Cicero in de herfsteditie van de Cicerone

18 september 2024

Op 18 september kwam het herfstnummer van de Cicerone, ons personeelsblad, weer uit. Hierin vertelden we over themamiddag Energiemanagement in Schuttershof en het ‘Ontwikkelplan Eten & Drinken’.

Themamiddag Energiemanagement

Op 11 juni vond de startbijeenkomst plaats rondom het thema energiemanagement. Locatiemanagers, servicemanagers, de manager behandeling, medewerkers van de afdelingen facilitair bedrijf, inkoop, vastgoed, financiën, ICT Servicedesk en medewerkers technische dienst spraken met elkaar over hoe we als organisatie bewuster gebruik kunnen maken van gas en elektriciteit. Het doel van de middag was ons bewust worden van ons energieverbruik en inzicht krijgen in de beschikbaarheid en de kosten van energie in de toekomst. Cicero tekende niet voor niets de Green Deal Zorg 3.0 ‘Samen werken aan duurzame zorg’: we vinden het belangrijk dat we zorg leveren op een verantwoorde manier voor dier, klimaat en milieu. Daar komt bij dat de energiekosten nu al stijgen en wet- en regelgeving in de toekomst gaat veranderen; we worden verplicht onze CO2-uitstoot terug te dringen. De komende maanden voeren we energiescans uit. Zo kunnen we op locatieniveau nauwkeurige energie-analyses maken en gerichte, energiebesparende vervolgacties uitzetten.

Ontwikkelplan Eten & Drinken

Cicero wil zo veel als mogelijk duurzaam eten en drinken aanbieden. Dat geldt zowel voor het voedsel zelf, als de (milieubelastende) materialen voor het verpakken van voedingsmiddelen. Daarom werkt de werkgroep Eten & Drinken aan een ‘Ontwikkelplan Eten & Drinken’. In dit ontwikkelplan komen diverse onderwerpen aan bod waarmee duurzaamheid rondom eten en drinken wordt bevorderd. Momenteel kijken we samen met collega’s en leveranciers op welke manier Cicero meer levensmiddelen kan afnemen die over een duurzaamheidskeurmerk beschikken. Hierbij speelt ook het verminderen van de consumptie van dierlijke eiwitten een rol. Ook dit heeft een positieve invloed op dier, klimaat en milieu.

Vegetarisch

Op locatie Aan de Bleek bijvoorbeeld wordt sinds enkele maanden meer vegetarisch eten bereid. Drie keer per week wordt vegetarische soep geserveerd, een keer per week een warme maaltijd zonder vlees en om de week wordt een vegetarische snack aangeboden. Hierbij let de kok er natuurlijk goed op dat onze bewoners genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. En omdat het allemaal nieuw is, wordt hen ook gevraagd hoe het eten heeft gesmaakt en wat wellicht anders kan. De leden van de cliëntenraad hebben kunnen proeven en genieten van een aantal smaakvolle, vegetarische gerechten tijdens een heuse ‘Preuverie’. Zij waren positief over zowel het eten als het initiatief.

Verspilling

Ten slotte kijken we hoe we voedselverspilling kunnen terugdringen. En om verspilling van verpakkingsmateriaal terug te dringen, neemt de leverancier verpakkingen met etensresten terug om dit op een hoogwaardige manier te laten recyclen tot nieuwe grondstof.