Hat team bewegingsagogen van Cicero zorgt er dagelijks voor dat onze cliƫnten en bewoners actief en mobiel blijven. Maar wat doet een bewegingsagoog precies? Amy Luijten, Delano Dominquez en Daphne Craemers vertellen erover.
Een bewegingsagoog gebruikt beweging als middel om individuele doelen te bereiken met bewoners en cliënten. Dit kan variëren van lekker bewegen en revalidatieondersteuning tot het verminderen van onrust. Door middel van groepslessen en individuele sessies zorgen zij ervoor dat onze bewoners en cliënten actief blijven en hun mobiliteit behouden. Het is een combinatie van fysieke activiteit en therapie, waarbij plezier en welzijn voorop staan. De bewegingsagogen zijn dagelijks te vinden op de afdelingen en werken nauw samen met zorgteams, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, gedragsconsulenten en artsen.
Het jonge team geniet van het werken met de oudere doelgroep. “Ik maakte tijdens een snuffelstage kennis met het werk van een bewegingsagoog in de ouderenzorg en toen wist ik dat ik dit werk wilde doen”, vertelt Delano en gaat verder: “Het geeft zoveel voldoening om met ouderen te werken en ze te zien genieten tijdens activiteiten.” Daphne knikt en voegt toe: “Het is geweldig om elke dag met deze doelgroep aan de slag te gaan en ze lekker te laten bewegen.” “Je ziet hoe onze cliënten opbloeien door de activiteiten die we aanbieden en daar doe je het voor”, vult Amy aan.
Het team bewegingsagogen heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Waar ze eerst als losse eilandjes functioneerden, zijn ze nu een hecht team geworden. Amy legt uit: “We hadden geen sterke fundering, maar nu werken we écht samen als één team. We ondersteunen elkaar en leren van elkaar.” Delano benadrukt het belang van samenwerking: “We werken nu met vaste duo's van collega's om mee te sparren en werken veel beter samen, wat de kwaliteit van onze zorg ten goede komt.”
Het team van bewegingsagogen laat zien dat samenwerking en passie voor het vak leiden tot mooie resultaten en prachtige momenten. Dagelijks maken ze het verschil voor de cliënten. En dat alles onder het motto ‘Zien bewegen, doet bewegen’.
Delano: “Soms kun je een mooie combinatie maken. Bijvoorbeeld toen ik een bewoonster, die niet meer zo vaak buiten kwam, meenam op de duofiets om even lekker te bewegen. Samen maakten we een fietstochtje naar het huis van haar familie, dat dichtbij het zorgcentrum ligt. Daar aangekomen gingen we gezellig even op bezoek en na afloop maakten we samen een foto. De bewoonster praatte nog wekenlang over dit spontane uitstapje. Het was geweldig om te zien hoeveel vreugde zo'n klein gebaar kan brengen. Dat zijn de momenten waarvoor je het doet”.