Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Een dag waarbij we nog eens extra stilstaan bij het belang van slaap. Een goede nachtrust is namelijk voor iedereen belangrijk, maar zeker voor ouderen met een psychogeriatrisch ziektebeeld (PG). Slaap draagt vooral bij aan lichamelijk en mentaal herstel.
Daarom zetten wij ons dagelijks in om de slaapproblemen van onze cliënten te verhelpen. Dat doen we onder andere met ons Slaapteam, dat bestaat uit echte slaapexperts die er alles aan doen om slaapproblemen te verhelpen. Sandra Jetten (verpleegkundige i.o. tot specialist) is onderdeel van dit team en we stelden haar een aantal vragen.
Sandra, waarom vind je slaap een interessant onderwerp?
“Slaap is van essentieel belang voor onze fysieke en mentale gezondheid. Vooral bij kwetsbare groepen, zoals ouderen met dementie, heeft slaap een enorme impact op hun welzijn en dagelijks functioneren. Een verstoorde nachtrust kan leiden tot verhoogde agitatie, cognitieve achteruitgang en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Daarnaast vind ik het fascinerend hoe slaap zowel biologisch als gedragsmatig beïnvloed wordt, en hoe we met zorginnovaties de slaapkwaliteit kunnen verbeteren. Omdat ik het zo’n interessant onderwerp vind, heb ik er zelfs onderzoek naar gedaan in het kader van mijn opleiding tot verpleegkundig specialist.”
Wat betekent een goede nachtrust voor jou en voor bewoners?
“Voor mij persoonlijk betekent een goede nachtrust dat ik me overdag fit, gefocust en productief voel. Slaap helpt me om informatie te verwerken en emotioneel in balans te blijven.
Voor bewoners met dementie is een goede nachtrust nóg belangrijker. Het kan helpen om nachtelijke onrust, angst en verwardheid te verminderen en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven. Slaapstoornissen kunnen leiden tot verhoogd risico op vallen, vermoeidheid overdag en gedragsproblemen. Dat beïnvloedt niet alleen de bewoner, maar ook de werklast en het welzijn van zorgmedewerkers.
Voor zorgmedewerkers betekent een goede nachtrust van bewoners minder verstoringen tijdens de nachtdienst en overdag minder stress voor de medewerkers. Het helpt hen om beter in te spelen op de behoeften van bewoners en draagt bij aan een prettiger werkklimaat.”
Twee jaar geleden introduceerden we de slaap-app Nacht & Rust. Wat merk je van het effect van dit digitale slaapprotocol in de praktijk?
“In de praktijk zie ik dat Nacht & Rust een waardevol hulpmiddel kan zijn om inzicht te krijgen in het slaappatroon van bewoners. Door middel van objectieve monitoring kunnen zorgmedewerkers beter inspelen op slaapproblemen en gerichte interventies toepassen. Dit helpt bij het verminderen van nachtelijke onrust en het verbeteren van de slaapkwaliteit van bewoners.
Daarnaast draagt de app bij aan bewustwording bij zorgteams over het belang van slaap en hoe ze dit kunnen beïnvloeden. Maar het blijft een uitdaging om zo’n innovatie goed te implementeren in de dagelijkse zorgpraktijk.
Je volgt de opleiding tot verpleegkundig specialist en je masterthesis richt zich op de implementatie van het slaapprotocol in zorgcentra. Kun je daar iets meer over vertellen?
“Jazeker! Mijn masterthesis richt zich specifiek op de implementatie van het slaapprotocol dementie (en de Nacht & Rust-app) in verpleeghuizen. Dit protocol biedt zorgmedewerkers richtlijnen en handvatten om slaapproblemen systematisch te monitoren en te behandelen. Uit mijn vooronderzoek blijkt dat implementatie wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de werkomgeving, kennis en houding van medewerkers en organisatorische randvoorwaarden. Door ervaringen van zorgmedewerkers te analyseren, wil ik bijdragen aan een betere integratie van het slaapprotocol in de praktijk. Uiteindelijk is het doel om de zorg voor bewoners met dementie te verbeteren en nachtelijke onrust effectiever aan te pakken. Dit sluit nauw aan bij de inzet van innovaties zoals Nacht & Rust en andere technologieën die bijdragen aan een betere slaapzorg in verpleeghuizen.”